Plantevegger

Med produkter fra Grønne Vaier-familien kan man skape sikre løsninger og støtte for plantevegger til alle tenkbare bygninger og fasadetyper. Alle detaljer i systemet er produsert i rustfritt stål og samtlige komponenter er velprøvde. Kun fantasien setter grenser for hvordan du vil bygge det opp din plantevegg.
 
 Fri design med Grønne Vaier-systemet
Det store utvalget av veggfester gjør att man fritt kan variere utformingen av planteveggen.
Kan benyttes på alt fra klatreblomster og mindre klatrevekster til heldekkende grønne fasader.
For vaiere må det monteres et veggfeste for hver andre til tredje meter, avhengig av hvilken type man har valgt.

Grønne vaier

Innfestningssystem for alle typer av fasadematerialer
Med de ulike veggfestene kan innfestning skje i de fleste typer av fasadematerialer. De forskjellige seriene av veggfester er utformet etter den framtidige belastning de skal bære (hvor kraftigvoksende vekstarter man anvender). Systemet kan eksempelvis monteres på fasader av betong, tre, naturstein, murpuss og ulike typer av fasadeplater.

Valg av vaier og grønne vekster
Innen valget av vaiersystem bestemmes, bør en tenke gjennom hvordan veksten skal vokse oppover fasaden.

Mange klatreplanter har sterk apikal dominans, som betyr at toppknoppen produserer et hormon som hemmer vekstens sidetilvekst. Om en loddrett vaier brytes med en horisontal vaier samtidig som den loddrette vaieren fortsetter rett opp velger en «slingrende» plante oftest å vokse rett opp i stedet for å vokse seg inn på de horisontale vaierne. Stopper man derimot en vaier og eneste alternativet er å vokse horisontalt så tvinges planten til å vokse horisontalt. Man kan også toppe (klippe av) klatreplanten ved en horisontal vaier og på den måten bryte den apikale dominansen. Klatreplanten setter da flere nye skudd og noen av sideskuddene kommer sannsynligvis til å vokse ut på de horisontale vaierne og noen skudd fortsetter å vokse rett opp.

Allerede ved planting kan man toppe klatreplanten for å få en tettere plante nedentil. På en flerårig solitærplante er det allerede flere skudd nedenifra.

Grønne vaier veggfester i kompositt

Voksekraft
Hvor hurtig planten kommer til å dekke fasaden avhenger av flere ulike faktorer, blant annet valg av klatrevekst, vokseplass, etablering og skjøtsel. Om rotsystemet kan tillates å bli stort, blir også tilveksten kraftigere og fasaden dekkes hurtigere. Etablering av klatrevekster tar oftest et par år, men et forslag kan være allerede fra begynnelsen å plante solitære flerårige planter for et raskere resultat. Velger man en plante som blir høyere enn vaieren så bygger planten ofte en kule/ball oppe i toppen. Når planten ikke lengre har noe å vokse langsetter, så faller skuddet ned et stykke og vokser fast igjen lengre ned.

Be om katalogen med de meste brukte produktene presentert.
Vi bistår gjerne med anbefalinger og løsninger.

Plantevegg –  Hvilke vekster passer til de ulike festene.
Serie 60:  Klematis
Serie 90:  Middels sterke sorter.
Serie 100: Der ekstra høye krav stilles til innfestning.
Serie 112: Kraftig voksende sorter.
Serie 120: For parallelle vaiere.
Serie 124: For parallelle vaiere.
Serie 134: For parallelle vaiere.
Feste for stolper:  Viktig å  ikke velge for kraftig voksende klatreplanter, siden den da vokser opp over stolpen slik at den nærmest helt forsvinner. En slyngende plante slynger seg også rundt selve stolpen, og vil man unngå det så velger man en klengende plante.

grønne vaier nettNett: Perfekt når en stor flate skal dekkes. Ekstra bra til klengende klatreplanter. Men unngå slyngende planter med skjøtselsbehov ettersom det er vanskelig å rense/skjøtte en slyngende plante ut av nettet.

Espaljé:  Passer ekstra bra til klengende planter som gjerne vil ha horisontal klatrehjelp. Unngå slyngende planter med skjøtselsbehov ettersom det er vanskelig å rense/skjøtte en slyngende plante ut av espaljen.
Ønsker du katalog på våre vaier systemer? Send en epost til oistein@blomstertak.no så mottar du katalogen pr epost.

Grønne vaier og vindruer